Na prvi dan odločilne podnebne konference se Peking duši v smogu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Na severu Kitajske najhujša onesnaženost s smogom v tem letu. Kitajska največja onesnaževalka zraka, njen predsednik na podnebni konferenci v Parizu.
Oglej si celoten članek

Razmere v glavnem mestu Kitajske so spet "zrakopokaliptične" (»air-pocalyptic«). Besedo so si j izmislili tujci, ki živijo v Pekingu in nazorno opisuje tamkajšnje razmere.

Mesto je namreč prekril gost smog. Zrak je tako slab, da so oblasti prebivalce dvajset milijonskega mesta pozvale, naj raje ostanejo doma, nekaj tovarn je moralo prekiniti obratovanje: "Zrak je tako, slab, da komajda vidiš človeka pred seboj," poročajo agencije.

Foto: EPA Peking prekril smog

Strokovnjaki za onesnaženje krivijo prešibek veter, ki ne more razpihati megle, izpušnih plinov iz avtomobilov in izpustov iz tovarn, ujetih v gore severno in zahodno od Pekinga. Pomemben dejavnik je tudi ogrevanje na premog, zato se pozimi razmere še močno zaostrijo.

Koncentracija zdravju nevarnih finih trdih delcev PM2,5 je v Pekingu dosegla kar 560 mikrogramov na kubični meter, medtem ko Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča največ 25 mikrogramov.

Foto: Profimedia Peking se duši v smogu Medtem, ko se Kitajci dušijo v smogu, je njihov predsednik  Xi Jinping  v Parizu, na podnebni konferenca pod okriljem ZN. 

Kitajska je največja onesnaževalka na svetu. V letu 2013 naj bi pridelala med devet in deset milijard ton ogljikovega dioksida, kar je skoraj dvakrat več od ZDA in dvainpolkrat več od EU. Lani se je Peking zavezal, da bo po letu 2030 začel zmanjševati izpuste CO2. 

V Parizu odločilna konferenca

Mednarodna skupnost namerava doseči dogovor, ki bo omejil dvig globalne temperature na največ dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • "krivijo prešibek veter, ki ne more razpihati megle"<br />1. To ni megla, to je smog. Megla nastane zaradi vodnih kapljic, …

  • 15:27 30. November 2015.

    Glede tega se njih bolj akutno tičejo drugi strupeni izpusti. CO2 "le" zaradi posledic globalnega segrevanja. Pa še malo hinavsko …

  • 15:00 30. November 2015.

    "Lani se je Peking zavezal, da bo po letu 2030 začel zmanjševati izpuste CO2. "<br /><br />Ne se hecat. Dušijo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.