Svet
18 ogledov

Na prvi dan odločilne podnebne konference se Peking duši v smogu

Peging se duši v smogu Profimedias
Na severu Kitajske najhujša onesnaženost s smogom v tem letu. Kitajska največja onesnaževalka zraka, njen predsednik na podnebni konferenci v Parizu.

Razmere v glavnem mestu Kitajske so spet "zrakopokaliptične" (»air-pocalyptic«). Besedo so si j izmislili tujci, ki živijo v Pekingu in nazorno opisuje tamkajšnje razmere.

Mesto je namreč prekril gost smog. Zrak je tako slab, da so oblasti prebivalce dvajset milijonskega mesta pozvale, naj raje ostanejo doma, nekaj tovarn je moralo prekiniti obratovanje: "Zrak je tako, slab, da komajda vidiš človeka pred seboj," poročajo agencije.

Peking prekril smog | Avtor: EPA EPA

Strokovnjaki za onesnaženje krivijo prešibek veter, ki ne more razpihati megle, izpušnih plinov iz avtomobilov in izpustov iz tovarn, ujetih v gore severno in zahodno od Pekinga. Pomemben dejavnik je tudi ogrevanje na premog, zato se pozimi razmere še močno zaostrijo.

Koncentracija zdravju nevarnih finih trdih delcev PM2,5 je v Pekingu dosegla kar 560 mikrogramov na kubični meter, medtem ko Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča največ 25 mikrogramov.

Peking se duši v smogu | Avtor: Profimedias Profimedias
Medtem, ko se Kitajci dušijo v smogu, je njihov predsednik  Xi Jinping  v Parizu, na podnebni konferenca pod okriljem ZN. 

Kitajska je največja onesnaževalka na svetu. V letu 2013 naj bi pridelala med devet in deset milijard ton ogljikovega dioksida, kar je skoraj dvakrat več od ZDA in dvainpolkrat več od EU. Lani se je Peking zavezal, da bo po letu 2030 začel zmanjševati izpuste CO2. 

V Parizu odločilna konferenca

Mednarodna skupnost namerava doseči dogovor, ki bo omejil dvig globalne temperature na največ dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:09 30.november 2015.

    "krivijo prešibek veter, ki ne more razpihati megle"1. To ni megla, to je smog. Megla nastane zaradi vodnih kapljic, ne pa onesnaženosti.2. Veter bi onesnaženje samo prenesel drugam, ne bi odpravil problema tako da krivit veter je neumnost.

  • popokatopetl 15:27 30.november 2015.

    Glede tega se njih bolj akutno tičejo drugi strupeni izpusti. CO2 "le" zaradi posledic globalnega segrevanja. Pa še malo hinavsko je pljuvat po nekooperativnih Kitajcih, pri tem da da je globalni velekapital poskrbel za migracijo energijsko intenzivnih industrijskih panog na ...prikaži več Kitajsko predvsem s ciljem nižanja stroškov na račun socialnega in okoljskega dumpinga.

  • mitjap 15:00 30.november 2015.

    "Lani se je Peking zavezal, da bo po letu 2030 začel zmanjševati izpuste CO2. "Ne se hecat. Dušijo se in rečejo da bojo šele čez 15 let začel delat na tem. Ukrepat morjo dons, pa bojo mel srečo, ...prikaži več če se bo čez 15 let že kej poznal.