Na Švedskem največ mrtvih v zadnjih treh tednih, to je nov ukrep

Foto: Epa
Foto: Epa
Včerajšnji podatki glede okuženih na Švedskem kažejo, da je umrlo še 147 ljudi, dodatno okuženih je 637. Najvišja številka v zadnjih treh tednih.
Oglej si celoten članek

Švedske oblasti so ob včerajšnjih črnih številkah glede umrlih zaradi novega koronavirusa najavile, da bodo dodatno zaposlili več kot deset tisoč medicinskih sester in tehnikov, da bi pomagali obolelim.

Pred včerajšnjim dnem so številke obolelih in umrlih na Švedskem vztrajno padale; več kot polovica umrlih je bila nameščena v domovih za ostarele, ena četrtina umrlih je prejemala potrebno skrb na svojih domovih.  

Nekvalificirani?

Na Švedskem sicer trenutno potekajo razprave o neustrezni skrbi starejših ljudi in neustrezni oskrbi, glasne so kritike na račun osebja, ki skrbi za starejše. Nekateri navajajo, da je okrog 40 odstotkov osebja v domovih za ostarele v Stockholmu, epicentru švedske epidemije - nekvalificirano.

V glavnem gre za osebje, ki je plačano na ure in ki imajo kratkoročne delovne pogodbe. Vlada se je že obvezala, da bo naredila red na tem področju, za kar bodo namenili dodaten denar in delavcem ponudili tudi pogodbe za nedoločen čas.

Državi se sicer verjetno maščuje tudi privatizacija zdravstva, že v preteklosti so namreč izbruhnili škandali, da si stanovalci zasebnih domov ne morejo privoščiti primerne oskrbe in nege. Švedska ministrica za socialne zadeve Lena Hallengren pa je očitala upravam domov, da niso v zadostni meri zaščitili oskrbovancev, obiskovalcev in zaposlenih.

Svet Na Švedskem primeri novega koronavirusa že novembra

Foto: Epa švedska

Tudi gospodarstvo slabše

Glede gospodarskih posledic se Švedska komaj razlikuje od drugih evropskih držav, saj tudi za to skandinavsko državo napovedujejo slabšo gospodarsko napoved. Po ocenah naj bi gospodarstvo okrevalo šele leta 2023.

Vodja švedskega združenja občin in regij Anders Knape je zato pozval vlado k finančni podpori najšibkejšim v višini 100 milijonov kron (9,43 milijona evrov).

Zaskrbljujoče Ali Švedska drvi katastrofi naproti?

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 09:30 15. Maj 2020.

    normalno, če švedsko, anglijo, zda in brazilijo in ša kakšno vodijo idioti, ki vidijo samo sebe, kapital in dobiček

  • 08:57 15. Maj 2020.

    Zanimivo. A niso naši levičarji hvalili ukrepe Švedske, še nedavno tega?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.