Pomembno odkritje, povezano z življenjem na Veneri

Foto: Profimedia Venera planeti osončje Foto: Profimedia Venera planeti osončje
Raziskovalci so v atmosferi na Veneri odkrili sledi fosfina.
Oglej si celoten članek

Prisotnost fosfina v atmosferi Venere daje upanje, da bi v oblakih na planetu lahko obstajalo življenje, so na tiskovni konferenci sporočili znanstveniki, ki so pod vodstvom Jane Greaves z univerze Cardiff proučevali razmere na Veneri. Svoje ugotovitve so objavili v reviji Nature.

V oblakih okoli Venere so na višini približno 50 kilometrov s pomočjo teleskopa James Clerk Maxwell odkrili prisotnost fosfina. Kot so poudarili, odkritje še ne potrjuje, da na Veneri obstaja življenje, vendar pa za zdaj ne morejo pojasniti prisotnosti fosfina v količinah, ki so jih odkrili, z drugim procesom, povezanim z nastankom fosfina. "Ali fosfin nastaja s kemijskim ali geološkim procesom, o katerem nihče ne ve nič, ali pa obstaja biološki vzrok," je poudarila Emily Drabek-Maunder, ena od avtoric raziskave.

Razmere na Veneri so zelo zahtevne, kakršnokoli življenje na površju planeta bi bilo skorajda nemogoče. Razmere v oblakih, na višini, kjer so našli sledi fosfina, pa so veliko bolj zmerne. 

Znanstveniki so v preteklosti že ugotavljali, ali bi bilo mogoče večje količine fosfina na nekaterih kamnitih planetih povezati z znaki življenja. Upajo, da bodo v prihodnosti imeli možnost na Venero poslati misijo, s katero bi lahko natančneje preučili, kakšne so razmere v atmosferi na Veneri. 

Fosfin najdemo tudi na Zemlji. Gre za brezbarven vnetljiv plin, ki je zelo strupen. Uporablja se pri zatiranju škodljivcev. Fosfin je mogoče ustvariti v industrijskih procesih, ustvarjajo pa ga tudi anaerobni organizmi, kot so bakterije in mikrobi. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.