Svet
512 ogledov

Pomembno odkritje, povezano z življenjem na Veneri

Venera planeti osončje
1/2
Profimedia
Raziskovalci so v atmosferi na Veneri odkrili sledi fosfina.

Prisotnost fosfina v atmosferi Venere daje upanje, da bi v oblakih na planetu lahko obstajalo življenje, so na tiskovni konferenci sporočili znanstveniki, ki so pod vodstvom Jane Greaves z univerze Cardiff proučevali razmere na Veneri. Svoje ugotovitve so objavili v reviji Nature.

V oblakih okoli Venere so na višini približno 50 kilometrov s pomočjo teleskopa James Clerk Maxwell odkrili prisotnost fosfina. Kot so poudarili, odkritje še ne potrjuje, da na Veneri obstaja življenje, vendar pa za zdaj ne morejo pojasniti prisotnosti fosfina v količinah, ki so jih odkrili, z drugim procesom, povezanim z nastankom fosfina. "Ali fosfin nastaja s kemijskim ali geološkim procesom, o katerem nihče ne ve nič, ali pa obstaja biološki vzrok," je poudarila Emily Drabek-Maunder, ena od avtoric raziskave.

Razmere na Veneri so zelo zahtevne, kakršnokoli življenje na površju planeta bi bilo skorajda nemogoče. Razmere v oblakih, na višini, kjer so našli sledi fosfina, pa so veliko bolj zmerne. 

Znanstveniki so v preteklosti že ugotavljali, ali bi bilo mogoče večje količine fosfina na nekaterih kamnitih planetih povezati z znaki življenja. Upajo, da bodo v prihodnosti imeli možnost na Venero poslati misijo, s katero bi lahko natančneje preučili, kakšne so razmere v atmosferi na Veneri. 

Fosfin najdemo tudi na Zemlji. Gre za brezbarven vnetljiv plin, ki je zelo strupen. Uporablja se pri zatiranju škodljivcev. Fosfin je mogoče ustvariti v industrijskih procesih, ustvarjajo pa ga tudi anaerobni organizmi, kot so bakterije in mikrobi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.