Nad Gadafija s helikopterji

Foto: Žurnal24 Operacija zveze Nato v Libiji je bila podaljšana do konca septembra. (Foto: EPA)
Zveza Nato je v okviru vojaške operacije v Libiji prvič uporabila tudi bojne helikopterje.
Oglej si celoten članek

Tarče britanskih in francoskih bojnih helikopterjev so bila libijska vojaška vozila, vojaška oprema in sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija. V napadu so sodelovali britanski bojni helikopterji apache in francoski helikopterji tipa tiger. 

Britanski helikopterji so vzleteli z nosilke HSM Ocean, ki je zasidrana pred libijsko obalo. Zadeli so dve tarči v bližini obmorskega mesta Brega. Francoski helikopterji vzletajo z nosilke Tonnerre v Sredozemskem morju. Francoski viri navajajo, da so napadli 15 vojaških vozil in pet stavb libijskega vojaškega poveljstva. Nanje so sicer streljali z lahkim orožjem, a jih niso poškodovali.

"Helikopterji za fleksibilnost"
Poveljnik Natove misije v Libiji, kanadski general Charles Bouchard pojasnjuje, da "daje uporaba helikopterjev operaciji Nata dodatno fleksibilnost, da izsledi in napade Gadafijeve sile, ki namenoma napadajo civiliste in se poskušajo skriti na naseljenih območjih".

"Ta sredstva bomo uporabljali tudi v prihodnje, ko in kjer bo to potrebno, z enako natančnostjo kot v vseh naših misijah," je še poudaril general.

Z uporniki tudi Kitajska
Poleg okrepljenih Natovih napadov se pritisk na Gadafija krepi tudi z drugih strani. Kitajska je tako prvič doslej sporočila, da je navezala stik z libijskimi uporniki. Kitajski diplomati so se srečali z vodjo nacionalnega prehodnega sveta Mustafo Abdulom Džalilom.

Japonska pa naj bi medtem po poročanju japonskega časnika Jomiuri Šimbun zamrznila premoženje Gadafija in njegovih sodelavcev v vrednosti kar 4,4 milijarde dolarjev. To je storila v skladu s februarsko resolucijo Varnostnega sveta ZN.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.