Svet
17 ogledov

Nad Gadafija s helikopterji

Operacija zveze Nato v Libiji je bila podaljšana do konca septembra. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Zveza Nato je v okviru vojaške operacije v Libiji prvič uporabila tudi bojne helikopterje.

Tarče britanskih in francoskih bojnih helikopterjev so bila libijska vojaška vozila, vojaška oprema in sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija. V napadu so sodelovali britanski bojni helikopterji apache in francoski helikopterji tipa tiger. 

Britanski helikopterji so vzleteli z nosilke HSM Ocean, ki je zasidrana pred libijsko obalo. Zadeli so dve tarči v bližini obmorskega mesta Brega. Francoski helikopterji vzletajo z nosilke Tonnerre v Sredozemskem morju. Francoski viri navajajo, da so napadli 15 vojaških vozil in pet stavb libijskega vojaškega poveljstva. Nanje so sicer streljali z lahkim orožjem, a jih niso poškodovali.

"Helikopterji za fleksibilnost"
Poveljnik Natove misije v Libiji, kanadski general Charles Bouchard pojasnjuje, da "daje uporaba helikopterjev operaciji Nata dodatno fleksibilnost, da izsledi in napade Gadafijeve sile, ki namenoma napadajo civiliste in se poskušajo skriti na naseljenih območjih".

"Ta sredstva bomo uporabljali tudi v prihodnje, ko in kjer bo to potrebno, z enako natančnostjo kot v vseh naših misijah," je še poudaril general.

Z uporniki tudi Kitajska
Poleg okrepljenih Natovih napadov se pritisk na Gadafija krepi tudi z drugih strani. Kitajska je tako prvič doslej sporočila, da je navezala stik z libijskimi uporniki. Kitajski diplomati so se srečali z vodjo nacionalnega prehodnega sveta Mustafo Abdulom Džalilom.

Japonska pa naj bi medtem po poročanju japonskega časnika Jomiuri Šimbun zamrznila premoženje Gadafija in njegovih sodelavcev v vrednosti kar 4,4 milijarde dolarjev. To je storila v skladu s februarsko resolucijo Varnostnega sveta ZN.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.