Nad kadilce s slikovnimi opozorili

Foto: Žurnal24 Evropski parlament je države članice leta 2007 pozval, naj do leta 2025 število
Na cigaretnih škatlicah bomo morda že kmalu lahko videli nova slikovna opozorila o vplivu kajenja na zdravje, denimo človeka z rakom na grlu.
Oglej si celoten članek

Evropska komisija razmišlja o uvedbi omenjenih slikovnih opozoril vseh državah Evropske unije in drugih ukrepih za odvračanje od kajenja. Zakonodajne predloge o tem bo predstavila v začetku leta 2012, javnost pa lahko svoje predloge posreduje do 19. novembra.

Najhujši morilec
Statistični podatki komisije kažejo, da kadi 30 odstotkov Evropejcev, od tega 35 odstotkov mladih. Tobak je v Evropski uniji največji povzročitelj smrti. Zaradi posledic kajenja vsako leto prezgodaj umre okoli 650.000 ljudi.

Poenotiti pravila za vse članice
Slikovna opozorila na cigaretnih škatlicah, na primer fotografija človeka z rakom na grlu, so sedaj obvezna le v štirih članicah unije: Belgiji, Romuniji, Veliki Britaniji in Latviji. Evropska komisija želi ta pravila poenotiti. Razmišljajo tudi o uvedbi večjih obojestranskih slikovnih opozoril, preprostem pakiranju, zagotavljanju boljših informacij o sestavinah tobaka ter o opozorilih o elektronskih cigaretah.

V EU to področje sedaj ureja direktiva o tobačnih izdelkih, ki določa najvišje možne količine substanc v cigaretah ter od proizvajalcev zahteva, da tobačne izdelke opremijo s pisnimi opozorili o vplivu na zdravje.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.