Svet
11 ogledov

Nad kadilce s slikovnimi opozorili

Evropski parlament je države članice leta 2007 pozval, naj do leta 2025 število Žurnal24 main
Na cigaretnih škatlicah bomo morda že kmalu lahko videli nova slikovna opozorila o vplivu kajenja na zdravje, denimo človeka z rakom na grlu.

Evropska komisija razmišlja o uvedbi omenjenih slikovnih opozoril vseh državah Evropske unije in drugih ukrepih za odvračanje od kajenja. Zakonodajne predloge o tem bo predstavila v začetku leta 2012, javnost pa lahko svoje predloge posreduje do 19. novembra.

Najhujši morilec
Statistični podatki komisije kažejo, da kadi 30 odstotkov Evropejcev, od tega 35 odstotkov mladih. Tobak je v Evropski uniji največji povzročitelj smrti. Zaradi posledic kajenja vsako leto prezgodaj umre okoli 650.000 ljudi.

Poenotiti pravila za vse članice
Slikovna opozorila na cigaretnih škatlicah, na primer fotografija človeka z rakom na grlu, so sedaj obvezna le v štirih članicah unije: Belgiji, Romuniji, Veliki Britaniji in Latviji. Evropska komisija želi ta pravila poenotiti. Razmišljajo tudi o uvedbi večjih obojestranskih slikovnih opozoril, preprostem pakiranju, zagotavljanju boljših informacij o sestavinah tobaka ter o opozorilih o elektronskih cigaretah.

V EU to področje sedaj ureja direktiva o tobačnih izdelkih, ki določa najvišje možne količine substanc v cigaretah ter od proizvajalcev zahteva, da tobačne izdelke opremijo s pisnimi opozorili o vplivu na zdravje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.