Naftno podjetje zastruplja ljudi

Foto: Žurnal24 Gre za eno najhujših katastrof, ki zadeva onesnaževanje okolja. V Ekvadorju bele
Prebivalci Ekvadorja tožijo ameriško podjetje zaradi onesnaženja. Gre za največjo tovrstno tožbo v zgodovini.
Oglej si celoten članek

Na tisoče prebivalcev Ekvadorja je stopilo skupaj in se odločilo, da bodo tožili Chevron – ameriško naftno podjetje. Trdijo, da je podjetje odgovorno za zastrupitev lokalnih virov z vodo. Po navedbah tožnikov je podjetje odvrglo strupene odpadke, zaradi česar so odgovorni za zastrupitev vode, ki jo lokalno prebivalstvo uporablja v gospodinjstvih.

Gre za eno najhujših katastrof, ki zadeva onesnaževanje okolja. V Ekvadorju beležijo naraščajoče število obolelih in posledično krizo v zdravstvu. Narašča tudi število obolelih za rakom, rojstev otrok s telesnimi hibami, prav tako pa beležijo porast spontanih splavov.

Več kot 30.000 ljudi se je odločilo, da proti podjetju vložijo tožbo. Po trenutni oceni bi sodišče podjetju lahko naložilo plačilo odškodnine v višini 11 milijard evrov.

Odvetniška služba, ki zastopa podjetje vztraja, da ne obstaja nikakršen dokaz, da je bolezni povzročila zastrupljena voda. Po njihovem mnenju, je zato odgovorna vlada in državno naftno podjetje Petroecuador. Poudarili so tudi, da za tožbo stojijo izkoriščevalski prebivalci in koruptivna vlada.

Kampanja, ki opozarja na okoljsko katastrofo v Amazoniji je medtem pritegnila številne znane obraze, med katerimi sta tudi Stingova žena Trudie Styler in Kerry Kennedy.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.