Svet
6 ogledov

Naftno podjetje zastruplja ljudi

Gre za eno najhujših katastrof, ki zadeva onesnaževanje okolja. V Ekvadorju bele Žurnal24 main
Prebivalci Ekvadorja tožijo ameriško podjetje zaradi onesnaženja. Gre za največjo tovrstno tožbo v zgodovini.

Na tisoče prebivalcev Ekvadorja je stopilo skupaj in se odločilo, da bodo tožili Chevron – ameriško naftno podjetje. Trdijo, da je podjetje odgovorno za zastrupitev lokalnih virov z vodo. Po navedbah tožnikov je podjetje odvrglo strupene odpadke, zaradi česar so odgovorni za zastrupitev vode, ki jo lokalno prebivalstvo uporablja v gospodinjstvih.

Gre za eno najhujših katastrof, ki zadeva onesnaževanje okolja. V Ekvadorju beležijo naraščajoče število obolelih in posledično krizo v zdravstvu. Narašča tudi število obolelih za rakom, rojstev otrok s telesnimi hibami, prav tako pa beležijo porast spontanih splavov.

Več kot 30.000 ljudi se je odločilo, da proti podjetju vložijo tožbo. Po trenutni oceni bi sodišče podjetju lahko naložilo plačilo odškodnine v višini 11 milijard evrov.

Odvetniška služba, ki zastopa podjetje vztraja, da ne obstaja nikakršen dokaz, da je bolezni povzročila zastrupljena voda. Po njihovem mnenju, je zato odgovorna vlada in državno naftno podjetje Petroecuador. Poudarili so tudi, da za tožbo stojijo izkoriščevalski prebivalci in koruptivna vlada.

Kampanja, ki opozarja na okoljsko katastrofo v Amazoniji je medtem pritegnila številne znane obraze, med katerimi sta tudi Stingova žena Trudie Styler in Kerry Kennedy.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.