Najmanjši otrok na svetu končno odpuščen v domačo oskrbo

Foto: National University Hospital
Foto: National University Hospital
Otrok, ki je bil ob rojstvu najmanjši na svetu, je bil po 13 mesecih intenzivnega zdravljenja odpuščen iz bolnišnice v Singapurju, poroča britanski BBC.
Oglej si celoten članek

Mala Kwek Yu Xuan je bila ob rojstvu težka le 212 gramov, približno toliko kot jabolko, merila pa je le 24 cm. Mati jo je rodila v 25. tednu nosečnosti z nujnim carskim rezom zaradi nevarno visokega krvnega tlaka, ki lahko poškoduje vitalne organe in je usoden tako za mater kot za otroka. Po podatkih registra najmanjših dojenčkov Univerze v Iowi je bila prejšnja rekorderka dojenčica v ZDA, ki je ob rojstvu leta 2018 tehtala 245 gramov.

Yu Xuan zdaj tehta 6,3 kilograma.

Po podatkih singapurske nacionalne univerzitetne bolnišnice (NUH), kjer se je rodila, je deklica imela "omejene možnosti preživetja". "Ne glede na to in na vse zaplete, je s svojo vztrajnostjo in rastjo navdihnila vse okrog sebe, zaradi česar je izjemen otrok, pravi žarek upanja sredi vseh nemirov," so v izjavi zapisali v bolnišnici.

Yu Xuan je bila v bolnišnici deležna več različnih vrst zdravljenja, pri preživetju so ji pomagale tudi številne mehanske naprave. Zdravniki zdaj pravijo, da je dovolj dobro napredovala, zato jo lahko odpustijo iz bolnišnice v domačo oskrbo. Tam bo zaradi kronične pljučne bolezni še vedno potrebovala pomoč pri dihanju, vendar zdravniki menijo, da se bo njeno zdravstveno stanje sčasoma izboljšalo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.