Svet
3808 ogledov

Najmanjši otrok na svetu končno odpuščen v domačo oskrbo

Kwek Yu Xuan National University Hospital
Otrok, ki je bil ob rojstvu najmanjši na svetu, je bil po 13 mesecih intenzivnega zdravljenja odpuščen iz bolnišnice v Singapurju, poroča britanski BBC.

Mala Kwek Yu Xuan je bila ob rojstvu težka le 212 gramov, približno toliko kot jabolko, merila pa je le 24 cm. Mati jo je rodila v 25. tednu nosečnosti z nujnim carskim rezom zaradi nevarno visokega krvnega tlaka, ki lahko poškoduje vitalne organe in je usoden tako za mater kot za otroka. Po podatkih registra najmanjših dojenčkov Univerze v Iowi je bila prejšnja rekorderka dojenčica v ZDA, ki je ob rojstvu leta 2018 tehtala 245 gramov.

Yu Xuan zdaj tehta 6,3 kilograma.

Po podatkih singapurske nacionalne univerzitetne bolnišnice (NUH), kjer se je rodila, je deklica imela "omejene možnosti preživetja". "Ne glede na to in na vse zaplete, je s svojo vztrajnostjo in rastjo navdihnila vse okrog sebe, zaradi česar je izjemen otrok, pravi žarek upanja sredi vseh nemirov," so v izjavi zapisali v bolnišnici.

Yu Xuan je bila v bolnišnici deležna več različnih vrst zdravljenja, pri preživetju so ji pomagale tudi številne mehanske naprave. Zdravniki zdaj pravijo, da je dovolj dobro napredovala, zato jo lahko odpustijo iz bolnišnice v domačo oskrbo. Tam bo zaradi kronične pljučne bolezni še vedno potrebovala pomoč pri dihanju, vendar zdravniki menijo, da se bo njeno zdravstveno stanje sčasoma izboljšalo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.