Najtoplejše podnebje doslej

Foto: Žurnal24 Zaskrbljujoč je podatek, da se je deset najtoplejših let po letu 1880 zgodilo v
Letošnji junij je bil po svetu najtoplejši v zadnjih 130 letih, odkar potekajo podrobne meritve. Leto 2010 je tako na dobri poti, da postane najtoplejše v moderni zgodovini Zemlje.
Oglej si celoten članek

Trend naraščajočih temperatur na planetu je neizpodbiten, ugotavlja ameriški center za podnebje NOAA. Po njegovih podatkih je bil junij 304. zaporedni mesec, v katerem je kombinirana temperatura na kopnem in morju presegla dolgoročno povprečje. Zadnji mesec s podpovprečnimi temperaturami je bil namreč februar 1985.

Foto: Žurnal24 temperature

 

Čeprav je bil junij od prejšnjega rekorda v svetovnem merilu toplejši za 0,11 stopinje Celzija, pa se je marsikje po svetu izkazal za zelo mrzlega. V Španiji je bil tako najhladnejši po letu 1997, podobno poročajo tudi iz Kitajske.

A znanstvenike skrbi še en podatek. Površina ledu v Arktičnem oceanu je najmanjša za ta čas doslej. Ledenik Jakobshavn Isbrae na Grenlandiji pa se je med 6. in 7. julijem skrčil kar za kilometer in pol.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.