Svet
13 ogledov

Najtoplejše podnebje doslej

Zaskrbljujoč je podatek, da se je deset najtoplejših let po letu 1880 zgodilo v Žurnal24 main
Letošnji junij je bil po svetu najtoplejši v zadnjih 130 letih, odkar potekajo podrobne meritve. Leto 2010 je tako na dobri poti, da postane najtoplejše v moderni zgodovini Zemlje.

Trend naraščajočih temperatur na planetu je neizpodbiten, ugotavlja ameriški center za podnebje NOAA. Po njegovih podatkih je bil junij 304. zaporedni mesec, v katerem je kombinirana temperatura na kopnem in morju presegla dolgoročno povprečje. Zadnji mesec s podpovprečnimi temperaturami je bil namreč februar 1985.

temperature | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Čeprav je bil junij od prejšnjega rekorda v svetovnem merilu toplejši za 0,11 stopinje Celzija, pa se je marsikje po svetu izkazal za zelo mrzlega. V Španiji je bil tako najhladnejši po letu 1997, podobno poročajo tudi iz Kitajske.

A znanstvenike skrbi še en podatek. Površina ledu v Arktičnem oceanu je najmanjša za ta čas doslej. Ledenik Jakobshavn Isbrae na Grenlandiji pa se je med 6. in 7. julijem skrčil kar za kilometer in pol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.