Največja politična kriza po drugi vojni

Foto: EPA
Foto: EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel je po propadu pogovorov o manjšinski vladi povedala, da se nagiba predčasnim volitvam.
Oglej si celoten članek

"Bolje ne vladati, kot pa vladati napačno," je včeraj predsednik nemške FDP Christian Lindner objavil, da njegova stranka izstopa iz koalicijskih pogovorov o formiranju nove nemške vlade.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po propadu pogovorov o vladni koaliciji v intervjuju za nemški televiziji ZDF in ARD dejala, da je bolj naklonjena predčasnim volitvam kot manjšinski vladi. Hkrati je zagotovila, da ne namerava odstopiti z mesta predsednice krščanskih demokratov (CDU) in da jih bo vodila na morebitnih predčasnih volitvah.

Za ZDF je Merklova pojasnila, da ni nikoli pomislila na odstop s položaja predsednice stranke. "Ne, to ni bilo vprašanje. Nemčija sedaj potrebuje stabilnost," je dejala. Za ARD pa je nadaljevala, da bi bilo sedaj čudno, če odstopi, saj je v predvolilnem boju večkrat ponovila, da je pripravljena voditi vlado še en mandat, povzema intervju nemška tiskovna agencija dpa.

Glede morebitnega oblikovanja velike koalicije s socialdemokrati (SPD) je Merklova ocenila, da je pripravljena na pogovore. Dodala pa je, da je veliko odvisno tudi od pogovorov, ki jih bo z vodji strank vodil nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Ob tem je zavrnila možnost oblikovanja manjšinske vlade, ki bi bila "odvisna od glasov" iz skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD). V tem primeru bi bile po njenem predčasne volitve boljša rešitev.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 12:26 22. November 2017.

    Da ampak za njo je izključni krivec Angela . Upam , da jo nikoli več ne bom videl !

  • 21:25 20. November 2017.

    A kake lepše slike te babure res niste mogli najti?

  • 20:40 20. November 2017.

    Verjetno je sprejela premalo teh doktorjev in sedaj se ji to maščuje!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.