Svet
513 ogledov

Največja politična kriza po drugi vojni

Angela Merkel EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel je po propadu pogovorov o manjšinski vladi povedala, da se nagiba predčasnim volitvam.

"Bolje ne vladati, kot pa vladati napačno," je včeraj predsednik nemške FDP Christian Lindner objavil, da njegova stranka izstopa iz koalicijskih pogovorov o formiranju nove nemške vlade.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po propadu pogovorov o vladni koaliciji v intervjuju za nemški televiziji ZDF in ARD dejala, da je bolj naklonjena predčasnim volitvam kot manjšinski vladi. Hkrati je zagotovila, da ne namerava odstopiti z mesta predsednice krščanskih demokratov (CDU) in da jih bo vodila na morebitnih predčasnih volitvah.

Za ZDF je Merklova pojasnila, da ni nikoli pomislila na odstop s položaja predsednice stranke. "Ne, to ni bilo vprašanje. Nemčija sedaj potrebuje stabilnost," je dejala. Za ARD pa je nadaljevala, da bi bilo sedaj čudno, če odstopi, saj je v predvolilnem boju večkrat ponovila, da je pripravljena voditi vlado še en mandat, povzema intervju nemška tiskovna agencija dpa.

Glede morebitnega oblikovanja velike koalicije s socialdemokrati (SPD) je Merklova ocenila, da je pripravljena na pogovore. Dodala pa je, da je veliko odvisno tudi od pogovorov, ki jih bo z vodji strank vodil nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Ob tem je zavrnila možnost oblikovanja manjšinske vlade, ki bi bila "odvisna od glasov" iz skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD). V tem primeru bi bile po njenem predčasne volitve boljša rešitev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Žurnalček 12:26 22.november 2017.

  Da ampak za njo je izključni krivec Angela . Upam , da jo nikoli več ne bom videl !

 • ac-dc 21:25 20.november 2017.

  A kake lepše slike te babure res niste mogli najti?

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 20:40 20.november 2017.

  Verjetno je sprejela premalo teh doktorjev in sedaj se ji to maščuje!!

Sorodne novice