Svet
1454 ogledov

"Kisla" zmaga Angele Merkel

Volitve v Nemčiji
1/26
epa
Vzporedne volitve kažejo na zmago CDU/CSU, a unija je dobila precej manj glasov kot leta 2013.

Zmagovalka današnjih parlamentarnih volitev v Nemčiji je glede na izide vzporednih volitev unija CDU/CSU kanclerke Angele Merkel, sledijo socialdemokrati (SPD) Martina Schulza, na tretje mesto pa se je uvrstila skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), ki bo prva skrajno desna stranka v nemškem parlamentu po drugi svetovni vojni.

Glede na izide vzporednih volitev nemških televizij je unija krščanskih demokratov (CDU) in krščanskih socialistov (CSU) dobila med 32,5 in 33,5 odstotka glasov. To je precej manj kot na zadnjih volitvah leta 2013, ko je dobila 41,5 odstotka glasov.

Merkel, Trump Pred volitvami Svet Pred volitvami razkrita skrivnost Angele Merkel

SPD je glede na izide vzporednih volitev dobila med 20 in 21 odstotkov glasov, kar je še slabše kot pred štirimi leti, ko so dobili 25 odstotkov glasov.

Skrajni desničarji tretji

AfD, za katero je na zadnjih volitvah glasovalo manj kot pet odstotkov volivcev, je dobila med 13 in 13,5 odstotka glasov in bo tako tretja najmočnejša sila v bundestagu.

Volitve v Nemčiji | Avtor: epa epa

V parlament se vračajo liberalci (FDP), ki so dobili med 10 in 10,5 odstotka glasov. Na zadnjih volitvah je zanje glasovalo 4,8 odstotka volivcev.

V parlament tudi Levica in Zeleni

V bundestagu bodo tudi poslanci Levice, ki je po vzporednih volitvah dobila devet odstotkov glasov, kar je približno toliko kot leta 2013, ter Zeleni, ki naj bi dobili med 9 in 9,5 odstotka glasov, kar je prav tako približno enako kot pred štirimi leti.

razno 28.08.13. Angela Merkel, German Chancellor Angela Merkel stands in front o Svet Angela Merkel: Še šestič najvplivnejša ženska

V Nemčiji se medtem že začenjajo ugibanja o vladajoči koaliciji. Ko edini možnosti se kažeta vnovična velika koalicija CDU/CSU in SPD ter t. i. jamajška koalicija, ki bi jo poleg CDU/CSU sestavljali še liberalci in Zeleni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • majab 09:00 25.september 2017.

    Mama Merkel, srečno pri četrtem mandatu! Srečno pri siromašenju Evrope za voljo čudovitega nemškega izvoza. :) Čestitke predvsem AfD!