Napad na Gmail

Foto: Žurnal24 Google ima Kitajsko v slabem spominu. (Foto: EPA)
Hekerji s Kitajske so vdrli v več sto računov ponudnika spletne pošte Gmail. Med žrtvami visoki predstavniki vlade ZDA, vojske in aktivisti.
Oglej si celoten članek

Napad naj po poročanju agencije AP ne bi bil povezan z bolje izvedenim napadom, ki so ga s Kitajske izvedli pred letom in pol. Takrat so napadli Googlove varnostne sisteme, napad pa je sprožil spopad med Googlom in kitajsko vlado.

"Za napad okriviti Kitajsko je nesprejemljivo," so sporočili iz kitajskega zunanjega ministrstva. "Trditve, da kitajska vlada podpira hekerske napade, so popolnoma brez osnove. Tisti, ki to trdijo, imajo za to svoje razloge," so še povedali.

Manj napreden napad
Tokratni napad se je posluževal t. i. phishinga in podobnih trikov, s katerimi hekerji podatke o računu pridobijo neposredno od nepazljivega uporabnika spleta.

Da je do napada prišlo, so vseeno odkrili Googlovi varnostni mehanizmi, ki so napadene tudi obvestili in jim zavarovali račune, sporočajo iz podjetja.

Napad naj bi izviral iz kitajskega mesta Jinan, in sicer iz istih računalnikov, ki so bili uporabljeni v napadu na Googlove sisteme pred dobrim letom.

Po sporu, ki je izbruhnil takrat, se je Google umaknil s kitajskega trga. Meni namreč, da je imela vlada vsaj posreden vpliv na napade.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.