Svet
28 ogledov

Napad na Gmail

Google ima Kitajsko v slabem spominu. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Hekerji s Kitajske so vdrli v več sto računov ponudnika spletne pošte Gmail. Med žrtvami visoki predstavniki vlade ZDA, vojske in aktivisti.

Napad naj po poročanju agencije AP ne bi bil povezan z bolje izvedenim napadom, ki so ga s Kitajske izvedli pred letom in pol. Takrat so napadli Googlove varnostne sisteme, napad pa je sprožil spopad med Googlom in kitajsko vlado.

"Za napad okriviti Kitajsko je nesprejemljivo," so sporočili iz kitajskega zunanjega ministrstva. "Trditve, da kitajska vlada podpira hekerske napade, so popolnoma brez osnove. Tisti, ki to trdijo, imajo za to svoje razloge," so še povedali.

Manj napreden napad
Tokratni napad se je posluževal t. i. phishinga in podobnih trikov, s katerimi hekerji podatke o računu pridobijo neposredno od nepazljivega uporabnika spleta.

Da je do napada prišlo, so vseeno odkrili Googlovi varnostni mehanizmi, ki so napadene tudi obvestili in jim zavarovali račune, sporočajo iz podjetja.

Napad naj bi izviral iz kitajskega mesta Jinan, in sicer iz istih računalnikov, ki so bili uporabljeni v napadu na Googlove sisteme pred dobrim letom.

Po sporu, ki je izbruhnil takrat, se je Google umaknil s kitajskega trga. Meni namreč, da je imela vlada vsaj posreden vpliv na napade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.