Napolitano nadaljuje s pogovori

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Italijanski predsednik Giorgio Napolitano bo danes nadaljeval posvetovanja s političnimi strankami o rešitvi vladne krize, ki jo je sprožil petkov odstop premiera Enrica Lette
Oglej si celoten članek
Giorgio Napolitano se bo danes srečal s predstavniki dveh največjih parlamentarnih strank - Naprej Italijo Silvia Berlusconija in Demokratsko stranko Mattea Renzija.
 
Napolitano je v petek ob začetku posvetovanj v predsedniški palači najprej sprejel predsednika obeh domov parlamenta Lauro Boldrini in Pietra Grassa ter vodstvo levičarske stranke Sel.
 

Predsednik želi s posvetovanji ugotoviti, ali obstajajo pogoji za novo levosredinsko vlado pod vodstvom Renzija, ki bo skoraj gotovo dobila mandat za sestavo nove vlade. Renziju, ki je Letto s premierskega stolčka praktično izrinil, potem ko je PD v četrtek z veliko večino potrdila njegov predlog za preoblikovanje vlade, bi lahko Napolitano že v nedeljo poveril mandat za sestavo nove vlade. Letta je sicer po izgubi podpore v lastni stranki v petek Napolitanu podal nepreklicno odstopno izjavo.

39-letni Renzi, ki se bo moral v primeru nominacije za premiera odpovedati županskemu stolčku v Firencah, a predsedstva PD ne želi izpustiti iz krempljev, je v zadnjih dneh v zakulisju tipal, če bi lahko vodil koalicijo s konservativnimi strankami. V koalicijsko igro bi tako lahko morebiti stopila tudi Berlusconijeva opozicijska Naprej Italija, saj je bivši premier v preteklosti večkrat izkazal naklonjenost Renziju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.