Svet
12 ogledov

Napolitano nadaljuje s pogovori

Giorgio Napolitano je odgovoril, da ga je Drnovšek napačno razumel. Žurnal24 main
Italijanski predsednik Giorgio Napolitano bo danes nadaljeval posvetovanja s političnimi strankami o rešitvi vladne krize, ki jo je sprožil petkov odstop premiera Enrica Lette
Giorgio Napolitano se bo danes srečal s predstavniki dveh največjih parlamentarnih strank - Naprej Italijo Silvia Berlusconija in Demokratsko stranko Mattea Renzija.
 
Napolitano je v petek ob začetku posvetovanj v predsedniški palači najprej sprejel predsednika obeh domov parlamenta Lauro Boldrini in Pietra Grassa ter vodstvo levičarske stranke Sel.
 

Predsednik želi s posvetovanji ugotoviti, ali obstajajo pogoji za novo levosredinsko vlado pod vodstvom Renzija, ki bo skoraj gotovo dobila mandat za sestavo nove vlade. Renziju, ki je Letto s premierskega stolčka praktično izrinil, potem ko je PD v četrtek z veliko večino potrdila njegov predlog za preoblikovanje vlade, bi lahko Napolitano že v nedeljo poveril mandat za sestavo nove vlade. Letta je sicer po izgubi podpore v lastni stranki v petek Napolitanu podal nepreklicno odstopno izjavo.

39-letni Renzi, ki se bo moral v primeru nominacije za premiera odpovedati županskemu stolčku v Firencah, a predsedstva PD ne želi izpustiti iz krempljev, je v zadnjih dneh v zakulisju tipal, če bi lahko vodil koalicijo s konservativnimi strankami. V koalicijsko igro bi tako lahko morebiti stopila tudi Berlusconijeva opozicijska Naprej Italija, saj je bivši premier v preteklosti večkrat izkazal naklonjenost Renziju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.