Napoved podražitev pred božičem

Foto: Profimedia
Cene se višajo že med letom.
Oglej si celoten članek

Nemške trgovce pred božičnimi in novoletnimi prazniki skrbijo pomanjkanje materialov in ozka grla v dobavnih verigah. Tako svarijo, da nekateri izdelki morda ne bodo na voljo ali pa bodo dražji. 

Cene pri proizvajalcih so bile septembra v primerjavi z lanskim septembrom po podatkih nemškega statističnega urada Destatis višje za 13,2 odstotka. Avgusta so bile v medletni primerjavi višje za 12,3 odstotka. Na mesečni ravni so se medtem septembra zvišale za 0,8 odstotka, avgusta pa za 0,5 odstotka.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je bil skok v medletni primerjavi največji po juniju 1974, ko so se cene pri proizvajalcih v luči naftne krize zvišale za 13,3 odstotka. Letošnje septembrsko letno povišanje cen pa je povzročilo predvsem visoko povečanje cen surovin in vmesnih proizvodov.

Težave pri dobavi

Medtem pa se nemški trgovci po raziskavi münchenskega inštituta Ifo pritožujejo tudi zaradi pomanjkanja nekaterih surovin in izdelkov ter zastojev v dobavnih verigah. Septembra se je namreč 74 odstotkov trgovcev na drobno pritoževalo zaradi težav pri dobavi.

O največjih zamudah so poročali trgovci koles. Vsi vprašani v raziskavi so namreč potarnali nad težavami z naročili. Za to krivijo predvsem težave v logistiki. Medtem pa višje cene materialov povzročajo skrbi trgovcem z gradbenim materialom in pohištvom ter z elektronsko opremo.

Trgovci na drobno tehtajo, ali bi zvišali cene izdelkom. Industrija napoveduje podražitve, ki bodo neizogibno dosegle tudi maloprodajni sektor, so ocenili v inštitutu Ifo.

Primerjava cen Dobavitelji že dražijo plin, pri teh pa so cene najnižje Kritično stanje Alarm v Nemčiji, ki se sliši v Slovenijo

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.