Našli še eno Picassovo sliko?

Foto: EPA Portret Picassove mame Foto: EPA Picasso - Lik s pipo
V Barceloni so odkrili sliko, ki bi jo lahko narisal Pablo Picasso. Slika je bila pritrjena na hrbtno stran portreta njegove mame.
Oglej si celoten članek

Med restavriranjem portreta mame Pabla Picassa so odkrili risbo, ki je bila pritrjena na hrbtno stran portreta. Na risbi je narisan portret moškega med kajenjem pipe. Šlo naj bi za pastelno tehniko, ki daje vtis, da je risba narisana z ogljem, pobarvana pa je v nasprotni smeri kor portret slikarjeve mame, piše El pais.

Reyes Jimenez, vodja restavriranja v Picassovem muzeju v Barceloni, meni, da je bila risba narisana že pred materinim portretom in da bi jo, če bi jo odkrili že prej, lahko uničili. Oseba na risbi naj bi bila zelo podobna nekemu doprsnemu kipu meščana iz 19. stoletja, ki ga imajo prav tako razstavljenega v muzeju. Levo spodaj na risbi pa sta dve inicialki I. B., ki bi lahko pripadali učitelju likovne umetnosti Isidoru Brocosu. Jimenez pravi tudi, da risba razriva, da se je Picasso v Galiciji naučil zelo težke pastelne tehnike, katere se do zdaj nismo zavedali.

Picasso sicer velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je leta 1881 v Malagi, doštudiral v Barceloni in Madridu ter se nato preselil v Pariz. Tam je živel in delal vse do konca druge svetovne vojne, po kateri se je preselil v Vallavis na Azurni obali. Vsako leto je tam priredil dve do tri razstave. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.