Svet
22 ogledov

Našli še eno Picassovo sliko?

Portret Picassove mame
1/2
EPA
V Barceloni so odkrili sliko, ki bi jo lahko narisal Pablo Picasso. Slika je bila pritrjena na hrbtno stran portreta njegove mame.

Med restavriranjem portreta mame Pabla Picassa so odkrili risbo, ki je bila pritrjena na hrbtno stran portreta. Na risbi je narisan portret moškega med kajenjem pipe. Šlo naj bi za pastelno tehniko, ki daje vtis, da je risba narisana z ogljem, pobarvana pa je v nasprotni smeri kor portret slikarjeve mame, piše El pais.

Reyes Jimenez, vodja restavriranja v Picassovem muzeju v Barceloni, meni, da je bila risba narisana že pred materinim portretom in da bi jo, če bi jo odkrili že prej, lahko uničili. Oseba na risbi naj bi bila zelo podobna nekemu doprsnemu kipu meščana iz 19. stoletja, ki ga imajo prav tako razstavljenega v muzeju. Levo spodaj na risbi pa sta dve inicialki I. B., ki bi lahko pripadali učitelju likovne umetnosti Isidoru Brocosu. Jimenez pravi tudi, da risba razriva, da se je Picasso v Galiciji naučil zelo težke pastelne tehnike, katere se do zdaj nismo zavedali.

Picasso sicer velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je leta 1881 v Malagi, doštudiral v Barceloni in Madridu ter se nato preselil v Pariz. Tam je živel in delal vse do konca druge svetovne vojne, po kateri se je preselil v Vallavis na Azurni obali. Vsako leto je tam priredil dve do tri razstave. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.