Nato preprečil spopad na Kosovu

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 null Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Sile Nata in EU so danes preprečile hujši spopad med kosovskimi Albanci in Srbi v Kosovski Mitrovici, kjer na severu potekajo izredne lokalne volitve, ki jih Priština ne priznava.
Oglej si celoten članek

Do obojestranskega obmetavanja s kamenjem je prišlo, ko se je kakih dva tisoč kosovskih Albancev zbralo na protestu proti volitvam ob mostu, ki povezuje razdeljeno mesto.

Potem ko se je na južni, albanski strani mesta, ob mostu čez reko Ibar, zbrali okoli 2000 albanski protestniki, so jih začeli Srbi z druge strani mostu obmetavati s kamenjem. Protestniki so jim odgovorili, nekateri pa so tudi poskušali prečkati most, a so širši spopad preprečili pripadniki Kforja in policije Eulexa.

Foto: Žurnal24 null

Na sredino mostu, kjer so sile Nata in EU okrepljeno nameščene že ves dan, so ob izbruhu spopadov pripeljali tanke in druga oklepna vozila. Da bi preprečili stopnjevanje spopada, pa so uporabili tudi solzivec.

Albanski demonstranti so med protestom z naslovom "V obrambo suverenosti Kosova" zahtevali spoštovanje suverenosti kosovske države. V občinah s pretežno srbskim prebivalstvom na severu Kosova potekajo izredne lokalne volitve, ki jih kljub nasprotovanju Prištine in Eulexa organizirajo oblasti v Beogradu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.