Svet
17 ogledov

Nato preprečil spopad na Kosovu

1/11
Žurnal24 main
Sile Nata in EU so danes preprečile hujši spopad med kosovskimi Albanci in Srbi v Kosovski Mitrovici, kjer na severu potekajo izredne lokalne volitve, ki jih Priština ne priznava.

Do obojestranskega obmetavanja s kamenjem je prišlo, ko se je kakih dva tisoč kosovskih Albancev zbralo na protestu proti volitvam ob mostu, ki povezuje razdeljeno mesto.

Potem ko se je na južni, albanski strani mesta, ob mostu čez reko Ibar, zbrali okoli 2000 albanski protestniki, so jih začeli Srbi z druge strani mostu obmetavati s kamenjem. Protestniki so jim odgovorili, nekateri pa so tudi poskušali prečkati most, a so širši spopad preprečili pripadniki Kforja in policije Eulexa.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na sredino mostu, kjer so sile Nata in EU okrepljeno nameščene že ves dan, so ob izbruhu spopadov pripeljali tanke in druga oklepna vozila. Da bi preprečili stopnjevanje spopada, pa so uporabili tudi solzivec.

Albanski demonstranti so med protestom z naslovom "V obrambo suverenosti Kosova" zahtevali spoštovanje suverenosti kosovske države. V občinah s pretežno srbskim prebivalstvom na severu Kosova potekajo izredne lokalne volitve, ki jih kljub nasprotovanju Prištine in Eulexa organizirajo oblasti v Beogradu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.