Nemci z največ dopusta v EU

Foto: Žurnal24 Bukarešta Foto: Shutterstock Varšava Foto: Shutterstock Bolgarija Foto: Žurnal24 Talin, Estonija Foto: Shutterstock Budimpešta Foto: Žurnal24 V Mestni občini Ljubljana posebnega pravilnika in evidence domoljubnih društev n Foto: Shutterstock Bruges, Belgija Foto: Žurnal24 Amsterdam Foto: Žurnal24 Riga, Latvija Foto: EPA Litva, vilna Foto: Žurnal24 Irska Foto: Shutterstock London Foto: Žurnal24 Atene Foto: Shutterstock Cabo da Roca, Portugalska Foto: Žurnal24 Kyrenia, Ciper Foto: Žurnal24 Helsinki, Finska Foto: Žurnal24 Stockholm, Švedska Foto: Žurnal24 Slovaska Foto: Shutterstock Pariz Foto: Žurnal24 Luksemburg Foto: Žurnal24 Oslo Foto: Žurnal24 Katedrala svetega Å tefana, Dunaj Foto: Žurnal24 Praga Foto: Žurnal24 Valletta, Malta Foto: Žurnal24 madrid Foto: Žurnal24 Kolosej, Rim Foto: Žurnal24 Berlin Foto: Shutterstock Danska
Medtem ko Nemci Grkom in drugim državljanom južnoevropskih držav solijo pamet, da delajo premalo in da razmišljajo samo o dopustu, najnovejša raziskava kaže, da Nemci v Evropi uživajo največ dni dopusta.
Oglej si celoten članek

V povprečju imajo Nemci 30 dni plačanega dopusta, kaže raziskava Evropske fundacije za izboljšanje življenja in pogojev na delovnem mestu (Eurofound). Z Nemci se, kot kaže raziskava, v plačanih dnevih dopusta, lahko primerjajo le še Danci (ti ga imajo prav tako 30 dni). Za primerjavo: Slovenci imamo v povprečju 20 dni dopusta, Grki 23 dni, Avstrijci 25 dni, Španci pa 22 dni.

Je Merklova pogledala statistične podatke?

Spomnimo, da je nemška kanclerka Angela Merkel maja razburila z izjavo, ko je prezadolženim evropskim državam (gre predvsem za južnoevropske države) predlagala, naj njihovi državljani raje več delajo in manj razmišljajo o dopustu in upokojitvi.

"Ne moremo imeti enotne valute (evro), če ima lahko eden veliko dopusta, nekdo drug pa zelo malo," je takrat dejala na srečanju stranke v Nemčiji. "Na dolgi rok to ne bo delovalo."

Politiki in mediji iz mediteranskih evropskih držav so Merklovo obtožili, da želi sprožiti spor med severom in jugom Evrope ter upravičiti jezo nemških volivcev zaradi reševanja dolžniške krize v Grčiji in na Portugalskem.

Nemci rekorderji tudi v skupnem številu

Študija Eurofounda kaže tudi, da je povprečni Nemec, če ob dopustu upoštevamo še državne praznike, na leto doma 40 dni. Grki in Portugalci pa v povprečju le 33 dni.

Slovenija se je na lestvici 27 držav članic EU uvrstila v sam vrh držav z najmanjšim številom prostih delovnih dni (dopust in državni prazniki). Slovenci tako v povprečju na leto ne delajo 29 dni. Romunom pa dopust in prazniki prinesejo le 27 prostih dni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:19 28. Julij 2011.

    Razlika je v tem, da pri Nemcih je očitna razlika med delom in dopustom... medtem ko pri Grkih itd., pa …

  • 03:03 28. Julij 2011.

    po tej logiki bi morale biti Filipinske in Indonezijske hisne pomocnice pri kitajskih druzinah v Singapurju najbogatejse, ker imajo "frej" …

  • 01:34 28. Julij 2011.

    sam pa spet kdo si ga bol zasluži

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.