Svet
129 ogledov

Nemci z največ dopusta v EU

Plaža na Krku
1/28
Nel Pavletić/PIXSELL
Medtem ko Nemci Grkom in drugim državljanom južnoevropskih držav solijo pamet, da delajo premalo in da razmišljajo samo o dopustu, najnovejša raziskava kaže, da Nemci v Evropi uživajo največ dni dopusta.

V povprečju imajo Nemci 30 dni plačanega dopusta, kaže raziskava Evropske fundacije za izboljšanje življenja in pogojev na delovnem mestu (Eurofound). Z Nemci se, kot kaže raziskava, v plačanih dnevih dopusta, lahko primerjajo le še Danci (ti ga imajo prav tako 30 dni). Za primerjavo: Slovenci imamo v povprečju 20 dni dopusta, Grki 23 dni, Avstrijci 25 dni, Španci pa 22 dni.

Je Merklova pogledala statistične podatke?

Spomnimo, da je nemška kanclerka Angela Merkel maja razburila z izjavo, ko je prezadolženim evropskim državam (gre predvsem za južnoevropske države) predlagala, naj njihovi državljani raje več delajo in manj razmišljajo o dopustu in upokojitvi.

"Ne moremo imeti enotne valute (evro), če ima lahko eden veliko dopusta, nekdo drug pa zelo malo," je takrat dejala na srečanju stranke v Nemčiji. "Na dolgi rok to ne bo delovalo."

Politiki in mediji iz mediteranskih evropskih držav so Merklovo obtožili, da želi sprožiti spor med severom in jugom Evrope ter upravičiti jezo nemških volivcev zaradi reševanja dolžniške krize v Grčiji in na Portugalskem.

Nemci rekorderji tudi v skupnem številu

Študija Eurofounda kaže tudi, da je povprečni Nemec, če ob dopustu upoštevamo še državne praznike, na leto doma 40 dni. Grki in Portugalci pa v povprečju le 33 dni.

Slovenija se je na lestvici 27 držav članic EU uvrstila v sam vrh držav z najmanjšim številom prostih delovnih dni (dopust in državni prazniki). Slovenci tako v povprečju na leto ne delajo 29 dni. Romunom pa dopust in prazniki prinesejo le 27 prostih dni.

Komentarjev 3
  • samo.jst 09:19 28.julij 2011.

    Razlika je v tem, da pri Nemcih je očitna razlika med delom in dopustom... medtem ko pri Grkih itd., pa se mora človek že potruditi da razloči status posameznika ;)

  • trimix 03:03 28.julij 2011.

    po tej logiki bi morale biti Filipinske in Indonezijske hisne pomocnice pri kitajskih druzinah v Singapurju najbogatejse, ker imajo "frej" samo eno nedeljo na mesec in se kak dan , za obisk druzine v celem letu....pa vec kot ocitno niso :-S

  • Damjan Hribar 01:34 28.julij 2011.

    sam pa spet kdo si ga bol zasluži