Nemci zamenjali šefa obveščevalne službe

Foto: EPA
Foto: EPA
Nemška vlada je opravila menjavo na vrhu obveščevalne službe BND. Razlogov za odločitev niso navedli.
Oglej si celoten članek

"Presenetljiva odločitev v obdobju, ko se Nemčija sooča z vse večjimi grožnjami islamistov," potezo nemške vlade komentirajo nemški mediji. Vlada je za novega šefa obveščevalne službe BND imenovala Bruna Kahla, visokega uradnika na nemškem finančnem ministrstvu. Razloga za zamenjavo na čelu BND in to dve leti pred upokojitvijo aktualnega šefa, 63-letnega Gerharda Schindlerja, ki se bo tako predčasno upokojil, v vladi niso navedli, a agencijo že dalj časa pestijo problemi, predvsem prisluškovalne afere.

V zadnjem letu se je Schindler znašel pod pritiski, potem ko je postalo znano, da je BND in njegovo bazo v bavarskem kraju Bad Aibling za vohunjenje za evropskimi podjetji in politiki izkoriščala ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA). Poleg tega naj bi BND tudi sam vohunil za nemškimi zavezniki.

53-letni Kahl, ki bo prevzel vodenje BND, sicer dela na nemškem finančnem ministrstvu in velja za tesnega zaupnika finančnega ministra Wolfganga Schäubleja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.