Svet
45 ogledov

Nemci zamenjali šefa obveščevalne službe

Poslopje obveščevalne službe BND EPA
Nemška vlada je opravila menjavo na vrhu obveščevalne službe BND. Razlogov za odločitev niso navedli.

"Presenetljiva odločitev v obdobju, ko se Nemčija sooča z vse večjimi grožnjami islamistov," potezo nemške vlade komentirajo nemški mediji. Vlada je za novega šefa obveščevalne službe BND imenovala Bruna Kahla, visokega uradnika na nemškem finančnem ministrstvu. Razloga za zamenjavo na čelu BND in to dve leti pred upokojitvijo aktualnega šefa, 63-letnega Gerharda Schindlerja, ki se bo tako predčasno upokojil, v vladi niso navedli, a agencijo že dalj časa pestijo problemi, predvsem prisluškovalne afere.

V zadnjem letu se je Schindler znašel pod pritiski, potem ko je postalo znano, da je BND in njegovo bazo v bavarskem kraju Bad Aibling za vohunjenje za evropskimi podjetji in politiki izkoriščala ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA). Poleg tega naj bi BND tudi sam vohunil za nemškimi zavezniki.

53-letni Kahl, ki bo prevzel vodenje BND, sicer dela na nemškem finančnem ministrstvu in velja za tesnega zaupnika finančnega ministra Wolfganga Schäubleja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.