Nemčija: z davkom nad hitro staranje

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Nemčija razmišlja o uvedbi novega davka, s katerim bi ublažili posledice hitrega staranja družbe. Obdavčili bi mlade nad 25 let.
Oglej si celoten članek

Vladajoči krščanski demokrati bodo predlagali, da bi za premostitev demografske krize v državi vsi državljani nad 25 let prispevali del dohodka. Nemčija ima namreč vse več starejšega prebivalstva, rodnost pa je trenutno ena najnižjih v Evropi.

Denarja, ki bi ga zbrali z novim davkom, ne bi namenili neposredno upokojencem, temveč bi z njim preprečili "eksplozijo stroškov socialnega zavarovanja" oziroma zmanjšanje neravnovesij zaradi upadanja števila delovno aktivnih prebivalcev na eni in hitrega naraščanja števila upokojencev na drugi strani, pojasnjujejo.

Nemška vlada bo demografsko strategijo predstavila po velikonočnih počitnicah, predvidoma konec aprila. Gre pa za prvo strategijo, ki bo upoštevala staranje prebivalstva.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.