Svet
13 ogledov

Nemčija: z davkom nad hitro staranje

Starejši vloge oddajajo; ko dobijo prosto mesto, pa prihod v dom pogosto odložij Žurnal24 main
Nemčija razmišlja o uvedbi novega davka, s katerim bi ublažili posledice hitrega staranja družbe. Obdavčili bi mlade nad 25 let.

Vladajoči krščanski demokrati bodo predlagali, da bi za premostitev demografske krize v državi vsi državljani nad 25 let prispevali del dohodka. Nemčija ima namreč vse več starejšega prebivalstva, rodnost pa je trenutno ena najnižjih v Evropi.

Denarja, ki bi ga zbrali z novim davkom, ne bi namenili neposredno upokojencem, temveč bi z njim preprečili "eksplozijo stroškov socialnega zavarovanja" oziroma zmanjšanje neravnovesij zaradi upadanja števila delovno aktivnih prebivalcev na eni in hitrega naraščanja števila upokojencev na drugi strani, pojasnjujejo.

Nemška vlada bo demografsko strategijo predstavila po velikonočnih počitnicah, predvidoma konec aprila. Gre pa za prvo strategijo, ki bo upoštevala staranje prebivalstva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.