Nevarno širjenje okužbe

Foto: Žurnal24 Okužba z bakterijo kosi naprej. (Foto: Epa)
V Nemčiji zaradi okužbe z bakterijo E.coli, ki se prenaša s kumaricami iz Španije, umrlo že 14 ljudi, o okužbah pa poročajo tudi iz Velike Britanije, Švedske in Danske.
Oglej si celoten članek

Narašča tako število umrlih kot okuženih. V zadnjih tednih se je z nevarno bakterijo E.coli (Escherichia coli) na severu Nemčije okužilo že najmanj 329 ljudi, okužba pa se očitno vse bolj širi. O primerih obolelih poročajo iz Velike Britanije, kjer naj bi bili okuženi trije ljudje, 25 okužb beležijo na Švedskem, sedem na Danskem. V Avstriji naj bi se z E.coli okužili dve osebi, po ena pa na Nizozemskem in v Švici.

Okužba z E.coli poteka s hudimi trebušnimi krči, krvavo drisko in povišano telesno temperaturo. Pri nekaterih lahko okužba povzroči razvoj hude oblike bolezni ledvic, hemolitično uremičnega sindroma (HUS), ki privede do odpovedi ledvic. Večina bolnikov s HUS ozdravi, vendar so možne tudi trajne posledice ali smrt.

Vsi oboleli naj bi nedavno bivali v Nemčiji, še navajajo tuji mediji.

Zdravniki delajo brez predaha
Umrla je že 11. žrtev bakterije E.coli, 91-letna ženska iz pokrajine Porenje-Vestfailja. Gre za prvo žrtev v omenjeni pokrajini. V Nemčiji je sicer več tisoč ljudi okuženih z bakterijo, stanje v bolnišnicah pa je alarmantno.

Kot poroča Bild, naj bi zdravniki delali brez predaha. Potem ko so samo minuli vikend v Nemčiji umrle štiri ženske, stare 38, 84, 86 in 87 let, pri nekaterih bolnikih prihaja do dodatnih zapletov zaradi okužbe z E.coli.

Bolniki dobivajo epileptične napade
Bakterija E.coli napada tudi možgane, pravijo nemški zdravniki, zaradi česar ima vse več bolnikov epileptične napade.

V bolnišnici v Hamburgu zato že preizkušajo novo zdravilo, njegov učinek pa bo viden čez teden dni.

Bakterijo našli v kumaricah iz Španije
Inštitut za higieno v nemškem Hamburgu je ugotovil, da se nevarna bakterija, ki je v Nemčiji že zahtevala smrtne žrtve, prenaša s kumaricami iz Španije, ni pa  izključeno, da so lahko vir okužbe tudi druga živila.

V Sloveniji okuženih kumar ni
Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano je tudi danes nadaljeval s preventivnimi aktivnostmi, povezanimi s pojavom kumar, okuženih z bakterijo E.coli.

Glede na zbrane informacije je inšpektorat ugotovil, da kumare spornih španskih proizvajalcev v Slovenijo niso bile dostavljene, prav tako tudi ni potencialno problematičnih nizozemskih komar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.