Svet
31 ogledov

Nevarno širjenje okužbe

Okužba z bakterijo kosi naprej. (Foto: Epa) Žurnal24 main
V Nemčiji zaradi okužbe z bakterijo E.coli, ki se prenaša s kumaricami iz Španije, umrlo že 14 ljudi, o okužbah pa poročajo tudi iz Velike Britanije, Švedske in Danske.

Narašča tako število umrlih kot okuženih. V zadnjih tednih se je z nevarno bakterijo E.coli (Escherichia coli) na severu Nemčije okužilo že najmanj 329 ljudi, okužba pa se očitno vse bolj širi. O primerih obolelih poročajo iz Velike Britanije, kjer naj bi bili okuženi trije ljudje, 25 okužb beležijo na Švedskem, sedem na Danskem. V Avstriji naj bi se z E.coli okužili dve osebi, po ena pa na Nizozemskem in v Švici.

Okužba z E.coli poteka s hudimi trebušnimi krči, krvavo drisko in povišano telesno temperaturo. Pri nekaterih lahko okužba povzroči razvoj hude oblike bolezni ledvic, hemolitično uremičnega sindroma (HUS), ki privede do odpovedi ledvic. Večina bolnikov s HUS ozdravi, vendar so možne tudi trajne posledice ali smrt.

Vsi oboleli naj bi nedavno bivali v Nemčiji, še navajajo tuji mediji.

Zdravniki delajo brez predaha
Umrla je že 11. žrtev bakterije E.coli, 91-letna ženska iz pokrajine Porenje-Vestfailja. Gre za prvo žrtev v omenjeni pokrajini. V Nemčiji je sicer več tisoč ljudi okuženih z bakterijo, stanje v bolnišnicah pa je alarmantno.

Kot poroča Bild, naj bi zdravniki delali brez predaha. Potem ko so samo minuli vikend v Nemčiji umrle štiri ženske, stare 38, 84, 86 in 87 let, pri nekaterih bolnikih prihaja do dodatnih zapletov zaradi okužbe z E.coli.

Bolniki dobivajo epileptične napade
Bakterija E.coli napada tudi možgane, pravijo nemški zdravniki, zaradi česar ima vse več bolnikov epileptične napade.

V bolnišnici v Hamburgu zato že preizkušajo novo zdravilo, njegov učinek pa bo viden čez teden dni.

Bakterijo našli v kumaricah iz Španije
Inštitut za higieno v nemškem Hamburgu je ugotovil, da se nevarna bakterija, ki je v Nemčiji že zahtevala smrtne žrtve, prenaša s kumaricami iz Španije, ni pa  izključeno, da so lahko vir okužbe tudi druga živila.

V Sloveniji okuženih kumar ni
Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano je tudi danes nadaljeval s preventivnimi aktivnostmi, povezanimi s pojavom kumar, okuženih z bakterijo E.coli.

Glede na zbrane informacije je inšpektorat ugotovil, da kumare spornih španskih proizvajalcev v Slovenijo niso bile dostavljene, prav tako tudi ni potencialno problematičnih nizozemskih komar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.