Nevidni bombniki na smetišče zgodovine

Foto: Žurnal24 Nevidni bombnik F-117 je izpolnil svoje poslanstvo.
Vojaški lovec F-117, prvi neviden bombnik v zgodovini nasploh, bo po napovedih poletel na smetišče zgodovine.
Oglej si celoten članek

Bombniki F-117 so bili 27 let sestavni del zračnih sil vojske Združenih držav Amerike (ZDA); med drugim so jih uporabili v vojni proti Srbiji leta 1999, proti Afganistanu štiri leta kasneje in proti Iraku pred petimi leti. 22. aprila letos bo F-117 izvedel svoj zadnji let, ki se bo končal na vojaškem letališču "Tonopah Test Range Airfield " v zvezni državi Nevada, od koder je leta 1981 sicer prvič vzletel. Po pristanku ga bodo s simbolično ceremonijo dokončno "pokopali".

Ameriški ponos
Nevidne bombnike so Američani razvili v sedemdestih letih, njihov glavni adut pa je bil ta - kot nakazuje pridevnik v imenu - da jih radarji niso mogli opaziti. Bombnik F-117 je upravljal samo en član posadke. Z njimi je vojska izvajala bombardiranje območij z gosto razpredeno protiletalsko obrambo. V 27 letih uporabe je med 59 izdelanimi primerki strmoglavilo 7 bombnikov. Vsekakor je bila najbolj odmevna sestrelitev, ki so jo leta 1999 med vojno z zvezo Nato izvedli Srbi. Vse uspele sestrelitve naj bi bile posledica naključja in ne razkritja pozicije lova v zraku.

Ministrstvo za obrambo je že odredilo prostor, kjer bodo bombnike trajno shranili. Tako bodo zmeraj na razpolago, v kolikor bi okoliščine zahtevale njihovo ponovno uporabo. Na mesto prvih nevidnih bombnikov bodo zdaj stopili bombniki F-22.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.