Svet
48 ogledov

Nevidni bombniki na smetišče zgodovine

Nevidni bombnik F-117 je izpolnil svoje poslanstvo. Žurnal24 main
Vojaški lovec F-117, prvi neviden bombnik v zgodovini nasploh, bo po napovedih poletel na smetišče zgodovine.

Bombniki F-117 so bili 27 let sestavni del zračnih sil vojske Združenih držav Amerike (ZDA); med drugim so jih uporabili v vojni proti Srbiji leta 1999, proti Afganistanu štiri leta kasneje in proti Iraku pred petimi leti. 22. aprila letos bo F-117 izvedel svoj zadnji let, ki se bo končal na vojaškem letališču "Tonopah Test Range Airfield " v zvezni državi Nevada, od koder je leta 1981 sicer prvič vzletel. Po pristanku ga bodo s simbolično ceremonijo dokončno "pokopali".

Ameriški ponos
Nevidne bombnike so Američani razvili v sedemdestih letih, njihov glavni adut pa je bil ta - kot nakazuje pridevnik v imenu - da jih radarji niso mogli opaziti. Bombnik F-117 je upravljal samo en član posadke. Z njimi je vojska izvajala bombardiranje območij z gosto razpredeno protiletalsko obrambo. V 27 letih uporabe je med 59 izdelanimi primerki strmoglavilo 7 bombnikov. Vsekakor je bila najbolj odmevna sestrelitev, ki so jo leta 1999 med vojno z zvezo Nato izvedli Srbi. Vse uspele sestrelitve naj bi bile posledica naključja in ne razkritja pozicije lova v zraku.

Ministrstvo za obrambo je že odredilo prostor, kjer bodo bombnike trajno shranili. Tako bodo zmeraj na razpolago, v kolikor bi okoliščine zahtevale njihovo ponovno uporabo. Na mesto prvih nevidnih bombnikov bodo zdaj stopili bombniki F-22.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.