Newyorški WTC 1 bo najvišja stavba v ZDA

Foto: EPA wtc 1 Foto: EPA wtc 1 Foto: EPA wtc 1 Foto: EPA wtc 1 Foto: EPA wtc 1 Foto: EPA wtc 1 Foto: Reuters wtc 1 Foto: Reuters wtc 1 Foto: Reuters wtc 1 Foto: EPA wtc 1
Gradbeni delavci so na vrh stolpnice WTC 1, nekoč znane kot Stolp svobode, dodali nekaj jeklenih stebrov. S tem je bila presežena višina 381 metrov, kolikor brez antene na vrhu meri trenutno najvišja zgradba v New Yorku, Empire State Building.
Oglej si celoten članek

Prepiri o tem, kaj je najvišje, bodo sicer še potekali, saj nekateri strokovnjaki želijo upoštevati le višino zgradbe brez pritiklin, kot so antene, drugi pa z njimi.

V skladu z ameriško tradicijo, še bolj pa newyorško, si bo torej lahko več zgradb lastilo nazive, kot so "največji", "najboljši" in nasploh "naj-", vendar le v ZDA, saj jih na svetovni ravni že presegajo Arabci.

WTC 1 se gradi na mestu, kjer sta nekoč stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra (WTC), ki so ju 11. septembra 2001 porušili teroristi mreže Al Kaida z ugrabljenima potniškima letaloma.

Njegova višina bo skupaj z anteno na vrhu dosegla 541,3 metra oziroma 1776 čevljev, kar simbolizira obletnico razglasitve neodvisnosti ZDA. Stolpnico bodo sicer dokončali šele čez leto dni in s tem naj bi WTC 1 postala najvišja zgradba v ZDA ter tretja najvišja zgradba na svetu.

Čast najvišje zgradbe v ZDA trenutno pripada stolpnici Willis (nekoč znani kot stolpnica Sears) v Chicagu, ki z vsemi pritiklinami na vrhu meri 527 metrov, brez antene na vrhu pa 442,3 metra. Empire State Building z anteno sega 443,2 metra v višino, med letoma 1931 in 1972, ko so odprli dvojčka WTC, pa je bil najvišji na svetu.

Danes ta čast pripada leta 2010 odprti stolpnici Burdž Kalifa v Dubaju (828,1 metra). Na ameriški celini je sicer najvišji objekt danes še vedno televizijski stolp oziroma antena v Severni Dakoti, ki meri 628,8 metra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.