Svet
37 ogledov

Newyorški WTC 1 bo najvišja stavba v ZDA

wtc 1
1/10
Reuters
Gradbeni delavci so na vrh stolpnice WTC 1, nekoč znane kot Stolp svobode, dodali nekaj jeklenih stebrov. S tem je bila presežena višina 381 metrov, kolikor brez antene na vrhu meri trenutno najvišja zgradba v New Yorku, Empire State Building.

Prepiri o tem, kaj je najvišje, bodo sicer še potekali, saj nekateri strokovnjaki želijo upoštevati le višino zgradbe brez pritiklin, kot so antene, drugi pa z njimi.

V skladu z ameriško tradicijo, še bolj pa newyorško, si bo torej lahko več zgradb lastilo nazive, kot so "največji", "najboljši" in nasploh "naj-", vendar le v ZDA, saj jih na svetovni ravni že presegajo Arabci.

WTC 1 se gradi na mestu, kjer sta nekoč stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra (WTC), ki so ju 11. septembra 2001 porušili teroristi mreže Al Kaida z ugrabljenima potniškima letaloma.

Njegova višina bo skupaj z anteno na vrhu dosegla 541,3 metra oziroma 1776 čevljev, kar simbolizira obletnico razglasitve neodvisnosti ZDA. Stolpnico bodo sicer dokončali šele čez leto dni in s tem naj bi WTC 1 postala najvišja zgradba v ZDA ter tretja najvišja zgradba na svetu.

Čast najvišje zgradbe v ZDA trenutno pripada stolpnici Willis (nekoč znani kot stolpnica Sears) v Chicagu, ki z vsemi pritiklinami na vrhu meri 527 metrov, brez antene na vrhu pa 442,3 metra. Empire State Building z anteno sega 443,2 metra v višino, med letoma 1931 in 1972, ko so odprli dvojčka WTC, pa je bil najvišji na svetu.

Danes ta čast pripada leta 2010 odprti stolpnici Burdž Kalifa v Dubaju (828,1 metra). Na ameriški celini je sicer najvišji objekt danes še vedno televizijski stolp oziroma antena v Severni Dakoti, ki meri 628,8 metra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.