Nezadovoljni z Berlusconijem

Foto: EPA
Foto: EPA
Hud poraz za italijanskega premierja. Volivci s 95-odstotno večino zavrnili jedrske načrte.
Oglej si celoten članek

Italijanski premier Silvio Berlusconi je sprejel zavrnitev načrtov postavitve jedrskih elektrarn, ki bi skrbele za boljšo energetsko oskrbo Italije, potem ko je proti njegovi politiki glasovalo več kot 95 odstotkov volivcev. Kot je dejal, so Italijani jasno izrazili svoje mnenje, kar morata vlada in parlament upoštevati.

95 odstotkov se jih je izreklo tudi proti načrtom, da bi imeli premier in ministri delno imuniteto pred sodnimi postopki v času opravljanja funkcije, z enako večino pa so zavrnili tudi referendumski vprašanji glede privatizacije oskrbe z vodo.

Čeprav bodo morali počakati še na glasovnice iz tujine, je že povsem jasno, da sta Berlusconi in njegova vlada doživela hud poraz. Volilna udeležba je bila 56-odstotna, kar pomeni, da so referendumi veljavni, saj se jih je udeležila več kot polovica vseh volilnih upravičencev.

Pozivi k odstopu
Analitiki že ugotavljajo, da ta hud poraz Berlusconija, ki se otepa spolnih škandalov s 17-letno prostitutko Ruby, ni povezan zgolj s strahom ljudi pred jedrsko energijo po katastrofi v japonski Fukušimi, ampak kaže tudi na veliko nezadovoljstvo nad Berlusconijem samim.

Opozicija ga je zato že pozvala k odstopu. "Na tej točki bi morali odstopiti," je dejal vodja glavne opozicijske Demokratske stranke Pier Luigi Bersani. "Izid je najresnejše znamenje Berlusconijeve odrezanosti od državljanov," je še dejal opozicijski vodja, ki izid ocenjuje tudi kot "ločitev med vlado in državo".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.