Svet
1 ogledov

Nezadovoljni z Berlusconijem

Italijanski referendum EPA
Hud poraz za italijanskega premierja. Volivci s 95-odstotno večino zavrnili jedrske načrte.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je sprejel zavrnitev načrtov postavitve jedrskih elektrarn, ki bi skrbele za boljšo energetsko oskrbo Italije, potem ko je proti njegovi politiki glasovalo več kot 95 odstotkov volivcev. Kot je dejal, so Italijani jasno izrazili svoje mnenje, kar morata vlada in parlament upoštevati.

95 odstotkov se jih je izreklo tudi proti načrtom, da bi imeli premier in ministri delno imuniteto pred sodnimi postopki v času opravljanja funkcije, z enako večino pa so zavrnili tudi referendumski vprašanji glede privatizacije oskrbe z vodo.

Čeprav bodo morali počakati še na glasovnice iz tujine, je že povsem jasno, da sta Berlusconi in njegova vlada doživela hud poraz. Volilna udeležba je bila 56-odstotna, kar pomeni, da so referendumi veljavni, saj se jih je udeležila več kot polovica vseh volilnih upravičencev.

Pozivi k odstopu
Analitiki že ugotavljajo, da ta hud poraz Berlusconija, ki se otepa spolnih škandalov s 17-letno prostitutko Ruby, ni povezan zgolj s strahom ljudi pred jedrsko energijo po katastrofi v japonski Fukušimi, ampak kaže tudi na veliko nezadovoljstvo nad Berlusconijem samim.

Opozicija ga je zato že pozvala k odstopu. "Na tej točki bi morali odstopiti," je dejal vodja glavne opozicijske Demokratske stranke Pier Luigi Bersani. "Izid je najresnejše znamenje Berlusconijeve odrezanosti od državljanov," je še dejal opozicijski vodja, ki izid ocenjuje tudi kot "ločitev med vlado in državo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.