Nezaposlenim 560 evrov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Finska je s 1. januarjem začela preverjati ali bi uvedba univerzalnega temeljnega dohodka poenostavila socialni sistem in povečala zaposlenost. 2000 naključno izbranim iskalcem zaposlitve bo mesečno nakazovala 560 evrov. Brez vsakih pogojev in obveznosti.
Oglej si celoten članek

Z eksperimentom naj bi Finska preverila, ali bi na ta način lahko zmanjšala nezaposlenost, birokracijo in revščino. Finska je s to testno akcijo prva država na svetu, ki bo brez pogojev izplačevala univerzalni temeljni dohodek.

Da so izbrani za sodelovanje v poskusu, so prostovoljci izvedeli šele tik pred silvestrovim. Med njimi so predvsem osebe v starosti med 25 in 58 let, ki so novembra letos prejemale denarno nadomestilo za pomoč brezposelnim.

Avtorji projekta upajo, da bodo s poskusom ljudi spodbudili, da si poiščejo zaposlitev. Številni prejemniki socialne podpore namreč ne sprejmejo manjših del, ker bi bili po odbitju davkov na slabšem. Oblasti prostovoljcev ne nameravajo preverjati, saj bi to vplivalo na rezultate testa. Preizkusno obdobje bo trajalo dve leti.

Podobne poskuse že načrtujeta tudi Nizozemska in Kanada.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 21:24 6. Januar 2017.

    Jaz pa delala skoraj 41 let pa isto... :(

  • 08:05 6. Januar 2017.

    hmmm, odvisno... mama Jelka dobi precej več kot 560€ od otroških dodatkov.

  • 10:58 5. Januar 2017.

    To bi blo za naše cigiče...juhuhu

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.