Svet
61 ogledov

Nezaposlenim 560 evrov

Denar, evro, evri Shutterstock
Finska je s 1. januarjem začela preverjati ali bi uvedba univerzalnega temeljnega dohodka poenostavila socialni sistem in povečala zaposlenost. 2000 naključno izbranim iskalcem zaposlitve bo mesečno nakazovala 560 evrov. Brez vsakih pogojev in obveznosti.

Z eksperimentom naj bi Finska preverila, ali bi na ta način lahko zmanjšala nezaposlenost, birokracijo in revščino. Finska je s to testno akcijo prva država na svetu, ki bo brez pogojev izplačevala univerzalni temeljni dohodek.

Da so izbrani za sodelovanje v poskusu, so prostovoljci izvedeli šele tik pred silvestrovim. Med njimi so predvsem osebe v starosti med 25 in 58 let, ki so novembra letos prejemale denarno nadomestilo za pomoč brezposelnim.

Avtorji projekta upajo, da bodo s poskusom ljudi spodbudili, da si poiščejo zaposlitev. Številni prejemniki socialne podpore namreč ne sprejmejo manjših del, ker bi bili po odbitju davkov na slabšem. Oblasti prostovoljcev ne nameravajo preverjati, saj bi to vplivalo na rezultate testa. Preizkusno obdobje bo trajalo dve leti.

Podobne poskuse že načrtujeta tudi Nizozemska in Kanada.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Aleksandragrey 21:24 06.januar 2017.

    Jaz pa delala skoraj 41 let pa isto... :(

  • samo.jst 08:05 06.januar 2017.

    hmmm, odvisno... mama Jelka dobi precej več kot 560€ od otroških dodatkov.

  • MihaMB 10:58 05.januar 2017.

    To bi blo za naše cigiče...juhuhu