Ni ji bilo pomoči, desetletna deklica izkrvavela

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Dva dni po posegu se krvavitev še ni umirila.
Oglej si celoten članek

Desetletna deklica je prva potrjena žrtev obrezovanja v Somaliji v zadnjih letih. Zvezna vlada je potrdila vzrok smrti, njen predstavnik je družini izrekel sožalje in se z njimi pogovoril o nevarnosti posega. 

Kot navajajo aktivisti, je ženska, ki je opravila poseg, poškodovala veno. Deklica je še dva dni krvavela. Ker krvavitve niso uspeli ustaviti, so jo njeni domači odpeljali v bolnišnico, kjer pa ji niso mogli več pomagati. 

Aktivist Hawa Aden Mohamed dvomi, da bo žensko, ki je opravila poseg, doletela kakšna kazen. "Ne obstaja zakon, po katerem bi jo lahko kaznovali," pravi. Koliko deklet umre zaradi obrezovanja, ni znano, saj so predvsem na podeželju obredi opravljeni v veliki tajnosti. 

Somalija ima po pisanju časnik The Guardian najvišji odstotek žensk, ki so prestale takšen obred. Aktivisti upajo, da bo zadnji tragični dogodek opomin za druge. Obrezovanje namreč poleg fizičnih posledic pušča tudi globoke psihološke rane. "Nimamo več časa za razpravo o škodljivosti obrezovanja, kar ta in številni drugi primeri dokazujejo," poudarja Brendan Wynne, iz mednarodne organizacije Donor Direct Action, ki podpirajo aktiviste. 

Obrezovanje je v Somaliji prepovedano z ustavo, a so pritiski konservativnih in verskih skupin na zakonodajalce premočni, zato v zakonu ni člena, ki bi omogočal kaznovanje kršiteljev. 

Večina deklic v Somaliji prestane obred med petim in devetim letim starosti. Posege večinoma opravljajo neizučene babice ali zdravilke, ki uporabljajo zelo različne pripomočke - od nožev, britvic do črepinj. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 18:49 20. Julij 2018.

    Sem odstopil, da delam, zdaj pa dobim 24796 $ na 33582 $ na mesec. Kako? Delam preko interneta! Moje stara …

  • 16:46 20. Julij 2018.

    živele muslimanske dežele in njihovi obredi

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.