Ni jim več treba molčati o usmerjenosti

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Po dveh desetletjih se je v ZDA uradno končala politika, ki je homoseksualcem, ki so javno priznavali svojo usmerjenost, prepovedala služenje v ameriški vojski.
Oglej si celoten članek

Pravilo Ne sprašuj in ne govori je bilo v veljavi od leta 1993. Ameriški predsednik Barack Obama je omenjeno politiko z zakonom razveljavil julija letos, sicer pa je to obljubil že v času svoje predvolilne kampanje. Ukrep je začel veljati danes, minuto po polnoči po lokalnem času.

Uveljavitev ukrepa so nekateri vojaki že proslavili s poroko. Le nekaj trenutkov po polnoči sta si v Vermontu zvestobo obljubila polkovnik Gary Ross in njegov partner. "Slovesnost je bila čudovita. Čustva so me preplavila, a končno je to uradno," je dejal Ross.

Odpustili okoli 14 tisoč vojakov

Zaradi istospolne usmerjenosti so v preteklih letih v ZDA odpustili okoli 14 tisoč vojakov. Več tisoč jih je v vojski ostalo le pod pogojem, da so o svoji spolni usmerjenosti molčali ali pa jo zanikali.

Ameriški obrambni minister Leon Panetta in poveljnik združenega poveljstva ameriške vojske, admiral Mike Mullen, naj bi danes v Pentagonu na novinarski konferenci spregovorila o odpravi omenjene politike. Hkrati bodo svojo novinarsko konferenco pripravili tudi kongresniki, ki se strinjajo z odpravo te politike. Ameriške organizacije za zaščito pravic istospolno usmerjenih pa za danes pripravljajo prireditve po vsej državi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.