Svet
1 ogledov

Ni jim več treba molčati o usmerjenosti

Ameriški vojaki v Iraku se bodo morali še precej potruditi, če bodo hoteli Irak Žurnal24 main
Po dveh desetletjih se je v ZDA uradno končala politika, ki je homoseksualcem, ki so javno priznavali svojo usmerjenost, prepovedala služenje v ameriški vojski.

Pravilo Ne sprašuj in ne govori je bilo v veljavi od leta 1993. Ameriški predsednik Barack Obama je omenjeno politiko z zakonom razveljavil julija letos, sicer pa je to obljubil že v času svoje predvolilne kampanje. Ukrep je začel veljati danes, minuto po polnoči po lokalnem času.

Uveljavitev ukrepa so nekateri vojaki že proslavili s poroko. Le nekaj trenutkov po polnoči sta si v Vermontu zvestobo obljubila polkovnik Gary Ross in njegov partner. "Slovesnost je bila čudovita. Čustva so me preplavila, a končno je to uradno," je dejal Ross.

Odpustili okoli 14 tisoč vojakov

Zaradi istospolne usmerjenosti so v preteklih letih v ZDA odpustili okoli 14 tisoč vojakov. Več tisoč jih je v vojski ostalo le pod pogojem, da so o svoji spolni usmerjenosti molčali ali pa jo zanikali.

Ameriški obrambni minister Leon Panetta in poveljnik združenega poveljstva ameriške vojske, admiral Mike Mullen, naj bi danes v Pentagonu na novinarski konferenci spregovorila o odpravi omenjene politike. Hkrati bodo svojo novinarsko konferenco pripravili tudi kongresniki, ki se strinjajo z odpravo te politike. Ameriške organizacije za zaščito pravic istospolno usmerjenih pa za danes pripravljajo prireditve po vsej državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.