Svet
4 ogledov

Obama za pravice gejev v vojski

Obama se zavzema za pravice homoseksualcev v vojski. Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama je ponovno obljubil, da bo odpravil diskriminacijo gejev v ameriški vojski.
Barack Obama, ki je s svojim govorom o odpravi diskriminacije v ameriški vojski navdušil občinstvo, pa kljub temu ni povedal koliko časa bo trajalo, da se bodo lahko geji odkrito pridružili vojski. "Končal bom dosedanjo politiko 'ne sprašuj – ne govori', " je še dejal Obama, ki so ga poslušali tudi predstavniki organizacije za pravice homoseksualcev.

Napredek ne bo tako hiter
Obama je še dejal, da med njim, Pentagonom in kongresom trenutno potekajo resni pogovori. „Ni skrivnost, da bo mogoče napredek v tej smeri bolj počasen kot nekateri pričakujejo. Dosegli bomo cilj in v to ne smemo dvomiti,“ je dejal Obama. „Tu sem s preprostim sporočilom: V tem boju vam stojim ob strani!“ zaključil Obama.

Organizacije za človekove pravice so navdušene nad zavzetostjo ameriškega predsednika, ki se je že med kampanjo zavzemal za enake pravice homoseksualcev. „Še nikoli nismo imeli močnejšega zaveznika v Beli hiši,“ je dejal Joe Solmonese, predsednik organizacije. Dodal je še, da predsednikova administracija z njihovo organizacijo sodeluje zelo pogosto.

Clinton pokleknil pred konservativci
Politiko „Ne sprašuj, ne govori“ je leta 1993 uvedel Bill Clinton, ki je v svoji prvi predsedniški kampanji napovedoval, da bo odpravil diskriminacijo homoseksualcev. Zaradi ostrega nasprotovanja konservativcev in vojaškega vodstva je moral na koncu privoliti v prej omenjeno politiko. Kompromis, ki je razvnel debate na obeh straneh, dovoljuje homoseksualnim osebam, da se pridružijo vojski, vendar svojo spolno usmerjenost pri tem ne razkrivajo. Od uvedbe te politike je bilo v ameriški vojski odpuščenih skoraj 13 tisoč oseb.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.