Svet
36 ogledov

Homoseksualcem bodo dovolili razkritje

1/5
Predstavniški dom ameriškega kongresa potrdil predlog zakona za odpravo politike "Ne sprašuj in ne govori". Gre za politiko, po kateri pripadnik vojske ne sme razkriti svoje spolne usmerjenosti.

"Ne sprašuj in ne govori" izvira iz časa predsednikovanja Billa Clintona, ki je leta 1993 določil, da homoseksualci lahko služijo v vojski, če svoje spolne usmerjenosti ne pokažejo. V nasprotnem primeru jih odpustijo. Službo je do zdaj zaradi tega izgubilo že 13.500 oseb.

Če bo po 17 letih zakon prenehal veljati, bo to za Obamo in borce za pravice gejev velika zmaga.

Predstavniški dom pa je z 234 glasovi proti 194 potrdil predlog zakona za odpravo te politike. Nasprotovali so večinoma republikanci, ki pa drugega argumenta kot to, da je treba počakati na rezultate študije Pentagona, niso imeli. Tudi ameriški predsednik Barack Obama sicer želi, da Pentagon konča študijo o vplivih in posledicah tega dejanja.

Predsednik organizacije za pravice homoseksualcev Kampanja za človekove pravice John Solmonese je ob tem izjavil, da gre za začetek konca sramotne prepovedi odkritega služenja gejev in lezbijk, ki je oslabila nacionalno varnost.

"Čas je, da se ta politika ukine. To ne odraža ameriških vrednot in tudi ni dobro za vojsko," je dejal ameriški senator Joseph Lieberman.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.