"Ni preživelih. Vas je kot krematorij"

Foto: Profimedia vulkan Fuego Gvatemala Foto: Epa vulkan Fuego Gvatemala Foto: Epa izbruh vulkan Fuego Gvatemala Foto: Epa izbruh vulkan Fuego Gvatemala Foto: Epa izbruh vulkan Fuego Gvatemala Foto: Epa izbruh vulkan Fuego Gvatemala Foto: Epa izbruh vulkan Fuego Gvatemala
Reševalci se še vedno trudijo, a upanja je čedalje manj.
Oglej si celoten članek

Vas San Miguel Los Lotes, ki je najbližje vulkanu Fuego, je prekrita z vulkanskim pepelom. Reševalci si še vedno vztrajno prizadevajo, da bi se dokopali do morebitnih preživelih, a je upanja čedalje bolje. 

Uradno število žrtev se je povzpelo na 62, a zelo verjetno bo na koncu še višje. Pogrešajo namreč na desetine ljudi, ki so bivali v vaseh, ki so zaradi izbruha vulkana odrezane od sveta, piše The Guardian. 

"Hiše so postale pečice, vas pa krematorij. Preživelih ni," je povedal prostovoljni gasilec Francisco Flores. "Padlo je toliko pepela, da je kot na ogromni plaži, le da so v pepel pomešana drevesa in skale. Grozno je." Pokrajina spominja na postapokaliptične prizore iz znanstvene fantastike. 

Foto: Epa vulkan Fuego Gvatemala

Izbruh je skupnost presenetil. "Začelo se je okoli 10. ure. Do 14. ure se je že močno stemnilo, začel je padati pesek," je za 24sata dogajanje opisal Mladen Postružnik, hrvaški potopisec, ki živi 40 kilometrov od vulkana. 

Gasilci in reševalci se spopadajo z visokimi temperaturami. Reka lave, ki se je vila iz vulkana, naj bi dosegla temperature okoli 700 stopinj Celzija. Zelo vroč pa je tudi pepel. "Pepel je preprosto prevroč, da bi lahko delali," je poudaril reševalec Juan Diego Alvarez in pokazal na več parov stopljenih škornjev. 

Reševalcem delo otežujejo manjši izbruhi, slaba vidljivost, dež in vročina. Oblasti skrbi napovedan dež, ki naj bi območje zajel v prihodnjih dneh. Padavine bi lahko tone pepela spremenile v reko blata, kar bi lahko povzročilo dodatne težave. 

Fuego se nahaja manj kot 50 kilometrov zahodno od glavnega mesta in je eden najbolj aktivnih vulkanov v Srednji Ameriki. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.