Svet
4560 ogledov

"Ni preživelih. Vas je kot krematorij"

vulkan Fuego Gvatemala
1/7
Epa
Reševalci se še vedno trudijo, a upanja je čedalje manj.

Vas San Miguel Los Lotes, ki je najbližje vulkanu Fuego, je prekrita z vulkanskim pepelom. Reševalci si še vedno vztrajno prizadevajo, da bi se dokopali do morebitnih preživelih, a je upanja čedalje bolje. 

Uradno število žrtev se je povzpelo na 62, a zelo verjetno bo na koncu še višje. Pogrešajo namreč na desetine ljudi, ki so bivali v vaseh, ki so zaradi izbruha vulkana odrezane od sveta, piše The Guardian. 

"Hiše so postale pečice, vas pa krematorij. Preživelih ni," je povedal prostovoljni gasilec Francisco Flores. "Padlo je toliko pepela, da je kot na ogromni plaži, le da so v pepel pomešana drevesa in skale. Grozno je." Pokrajina spominja na postapokaliptične prizore iz znanstvene fantastike. 

vulkan Fuego Gvatemala | Avtor: Epa Epa

Izbruh je skupnost presenetil. "Začelo se je okoli 10. ure. Do 14. ure se je že močno stemnilo, začel je padati pesek," je za 24sata dogajanje opisal Mladen Postružnik, hrvaški potopisec, ki živi 40 kilometrov od vulkana. 

Gasilci in reševalci se spopadajo z visokimi temperaturami. Reka lave, ki se je vila iz vulkana, naj bi dosegla temperature okoli 700 stopinj Celzija. Zelo vroč pa je tudi pepel. "Pepel je preprosto prevroč, da bi lahko delali," je poudaril reševalec Juan Diego Alvarez in pokazal na več parov stopljenih škornjev. 

Reševalcem delo otežujejo manjši izbruhi, slaba vidljivost, dež in vročina. Oblasti skrbi napovedan dež, ki naj bi območje zajel v prihodnjih dneh. Padavine bi lahko tone pepela spremenile v reko blata, kar bi lahko povzročilo dodatne težave. 

Fuego se nahaja manj kot 50 kilometrov zahodno od glavnega mesta in je eden najbolj aktivnih vulkanov v Srednji Ameriki. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice